
Herbata cytrusowa Mandarynka Satsuma

Opis
Pierwsze sadzonki mandarynki na Florydę sprowadził z Japonii George Hall. Klimat Florydy okazał się dla mandarynek idealny. Jeśli połączymy je z herbatą, goździkami i bogatym w witaminę C pigwowcem otrzymamy bardzo smaczny i zdrowy napar. Drzewo mandarynkowe było również popularnym drzewem w starożytnych Chinach. Było zarezerwowany dla dygnitarzy, czyli... mandarynów. Jego owoc jest symbolem długowieczności, szlachetności. W języku kantońskim nazwa mandarynki oznacza również „złoto”, dlatego owoc ten jest tak ważny dla... młodożeńców. Młoda żona wieczorem po ślubie powinna obrać mandarynkę i podzielić się nią z mężem, co ma zwiastować długie, szczęśliwe życie.
Waga podstawowa 50 g.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY:
Dzięki teinie działa pobudzająco. Zawiera przeciwutleniacze chroniące przed chorobami nowotworowymi oraz miażdżycą, flawonoidy zapobiegające tworzeniu się zakrzepów krwi i fluor chroniący zęby przed próchnicą.
POCHODZENIE HERBATY:
Indie, prowincja Assam
SKŁADNIKI HERBATY:
herbata Assam TGFOP RFA
suszone mandarynki
pigwowiec japoński
NATURALNY AROMAT
goździki
PARZENIE HERBATY:
Odmierzyć 1/2 - 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), zalać przegotowaną wodą (~95℃) i pozostawić pod przykryciem, po około 3-4 minutach oddzielić liście od naparu.